Najnis kök

Skaldjursfrossa

Huvudrätt | 24 september, 2013 | By

havskräftorI helgen rymde jag från Najnis kök, för att låta mig bjudas på skaldjursfrossa annorstädes. Och som det frossades! Bland annat avnjöts havskräftor, som enligt mig är så mycket godare än sin dysmakande insjösläkting. På den saltstänkta menyn stod även krabba – något av det godaste man kan sätta tänderna i, enligt Najni. Om man inte räknar kantareller då förstås … eller pilgrimsmussla eller älgstek eller … I could go on and on. Nåväl, så här såg iallafall krabban ut, innan den åts upp:

Krabban

Krabban

Men bäst av allt denna afton var Överraskningen. Vilken överraskning? tänker ni nu. Jo – värdinnan hade låtit meddela att en matrelaterad Överraskning hade inhandlats, kvällen till ära. Min fantasi skenade förstås iväg. Krokodilkind, grodlår, tjurtestikel eller chokladdoppad myra, månne? Man vet aldrig vilka galna matäventyr kvällens värdinna tar sig för, nämligen. Nu visade sig Överraskningen vara något betydligt mindre exotiskt, men nog så upphetsande. Här har vi den – Överraskningen i all sin spänstiga härlighet:

GetAttachment (3)

Just det: bläckfisk! Kantarell och älgstek i all ära, men bläckfisk är svårslaget när det kommer till att framkalla mateufori. Många är mina matminnen från resor till Grekland, där dessa havets skatter grillats under sammetsmörka nätter, uppdragna ur Medelhavet samma morgon. Well, i vilket hav just dessa exemplar simmat omkring vill jag låta vara osagt, men innan vi högg in på dem slungades de i olivolja, vitlök och piripiri under några minuter i stekpannan.

GetAttachment (2)

Även en och annan färsk räka slank ner under aftonens gång. Bland tillbehören fanns bland annat aioli, citronklyftor och västerbottenpaj. Aiolin var färdigköpt och pajen får ni inget recept på, trots att den var gudagod, för jag tycker ni ska laga min parmesanpaj istället ;). Receptet hittar ni här på bloggen.

GetAttachment

Och i glasen fanns ett läckert vitt vin vars namn jag glömt. Skål!

GetAttachment (4)

Tags: ,

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>