Najnis kök

Sojafettuccine med broccoli och citron

Huvudrätt | 22 augusti, 2014 | By

 

sojafettuccini med broccoli

Härom dan var det rena julafton här i Najnis kök, må ni tro. Då anlände nämligen en efterlängtad goodiebag från Green Matmarknad här i Malmö, fullspäckad med diverse läckra smakprov från deras sortiment av ekologiska produkter. Jag och ett gäng andra matbloggare bjöds härförleden in till ett litet event i deras fina butik, där det bjöds på föreläsning och smakprover. Dessvärre levde Najni loppan i Göteborg den dagen, men de snälla människorna på Green såg till att en saftig matkasse skickades raka vägen hem till Najnis kök i efterhand 🙂 Och ni som känner Najni förstår ju att hon inte kunde hålla tassarna borta från kassens innehåll någon längre stund. Ty till sin stora glädje upptäckte hon att kassen bland annat innehöll inte mindre än tre olika sorters bönpasta – en nyupptäckt Najnifavorit.

matkasse

Tidigare har jag provat den svarta varianten av bönspaghetti (se recept här), vilket var toksmaskigt, och nu fick jag ju ett utmärkt tillfälle att testa fler sorter. Najni bestämde sig för att improvisera ihop nåt smaskigt av fettuccinin gjord av gröna sojabönor. Ett utmärkt alternativ till mjölpasta för den som liksom Najni vill dra ner på kolhydraterna. Och ni foodies som bor i Malmö med omnejd: har ni ännu inte varit och snokat på Green Matmarknad i Västra hamnen, så kan jag varmt rekommendera ett besök. Stället är rena paradiset för ekologiskt medvetna foodies – ja för alla foodies för den delen. Men ha inte bråttom vid besöket- risken finns att man blir kvar där inne i timmar!

INGREDIENSER     4 personer

 

1 paket fettuccine på gröna sojabönor

1,5 msk grönsaksbuljongpulver (gärna Renée Voltaires lantbuljong)

1 skamligt stor smörklick

1 broccoli, delad i buketter

1 paket bacon

 

Citronsås

1,5 dl creme fraiche

1 äggula

2 dl riven parmesan

0,5 ekologisk citron, saften

1 ekologisk citron, skalet

1 knippe finhackad bladpersilja

salt

svartpeppar

 

Gör så här:

1. Koka  broccolin i vatten och buljongpulver i ca 1,5 minut. Häll av vattnet i durkslag och ställ åt sidan.

2. Knaperstek baconen under tiden, och låt rinna av på hushållspapper.

3. Rör ihop ingredienserna till citronsåsen i en bunke. Spara lite parmesan och persilja till garnering.

4. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Välj den kortare koktiden. Rör ner den skamligt stora smörklicken när du hällt av vattnet och hällt tillbaka pastan i grytan. Låt smöret smälta och rör runt ordentligt.

5. Häll ner citronsåsen i pastagrytan tillsammans med broccolin, och låt det stå någon minut på medelvärme, tills allt blivit varmt.

6. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Avsluta med att strössla över baconet, som du brutit i småbitar. Rör runt och lägg upp på tallrikar. Strö över lite extra parmesan och persilja.

 

Design J

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>