Tomatsoppa med parmesanchips
Igår såg Najni plötsligt av oklar anledning en tallrik krämig tomatsoppa för sin inre syn. Med basilikaolja ringlad över, och massor av färsk basilika på. Som den sanna foodie Najni är, händer det ibland att denna typ av mathallucinationer dyker upp på hennes näthinna, och då är det inget att be för, utan bara att så fort man får möjlighet omsätta matfantasin till verklighet. På vägen hem från jobbet inhandlades de nödvändiga ingredienserna, varpå Najni gick hem till sitt kök och skred till verket. Hmmm, ett läckert litet tillbehör vill jag också ha, tänkte Najni där hon stod i mataffären. Något knaprigt och smakrikt, som kommer väl överens med tomatsoppan … Det hela slutade med att spröda små parmesanchips med kummin såg dagens ljus tillsammans med tomatsoppan i Najnis kök en stund senare. Och voilà – här får ni receptet på härligheterna, foodies! Har man inget vitt vin hemma går det bra att ersätta det med en matsked balsamvinäger.
INGREDIENSER 4 personer
Tomatsoppa
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
olivolja
0,5 msk timjan
0,5 msk basilika
0,5 tsk chiliflakes
2 lagerblad
3 burkar krossade tomater av god kvalitet (exempelvis Mutti)
2 dl vitt vin eller 1 msk balsamvinäger
3 dl vatten
2 tärningar kycklingbuljong
2,5 dl grädde
svartpeppar
1 msk sötströ eller annan sötning
basilikaolja till servering
Parmesanchips
100 g riven parmesanost
0,5 tsk kumminfrön
Gör så här
1. Hacka lök och vitlök. Fräs i rikligt med olivolja i en kastrull i några minuter. Låt alla kryddor utom svartpeppar fräsa med mot slutet.
2. Tillsätt vinet och låt det fräsa en minut till. I med tomater, vatten, sötströ och buljongtärningar.
3. Koka soppan i 30 min på låg värme. Rör om ibland.
4. Ta bort lagerbladen och mixa soppan med stavmixer. Tillsätt grädden och koka i 10 minuter till. Späd med mer vatten om du vill ha soppan lösare.
5. Smaka av med nymalen svartpeppar.
6. Lägg små högar av parmesanost, stora som en femkrona ungefär, på en bakpappersklädd plåt. Strössla över kumminfrön. Grädda i 200 graders ugnsvärme i 5-10 minuter, eller tills osten smält och fått lite färg.
7. Häll upp soppan i djupa tallrikar. Ringla över lite basilikaolja, strö över finhackad färsk basilika och servera med parmesanchipsen. Mums!
Be the first to comment.