Torsk i vin med örtiga grönsaker

Det är ju vår, sägs det. Därför tänkte jag att ett lite vårigt recept kunde vara på sin plats. Jag beslutade mig för att låta en torskfilé simma runt i lite vitt vin i ugnen. Det är ju alltid en bra idé. Några smörklickar, citronklyftor och finhackad persilja fick också vara med på simturen. Men tillbehören, då? Det blev stekta grönsaker, tillpiffade med favoritörten koriander och grovhackade valnötter, vilket visade sig vara en riktigt lyckad smakkombination. Och vips hade den mumsiga rätten Torsk i vin med örtiga grönsaker sett dagens ljus! Som grädden på moset ringlade jag mig lite citronolivolja över firren när den simmat klart i ugnen. Det enda som saknades var ett glas iskallt rosévin därtill, men man kan ju liksom inte få allt … Hursomhelst – nu är det vår även i Najnis kök. Smaklig spis, foodies – hoppas att ni kommer att uppskatta detta läckra fiskrecept lika mycket som jag gjorde 🙂
INGREDIENSER 3 personer
fisken
550 gram torskfilé
några citronklyftor
några smörklickar
några kvistar finhackad bladpersilja
1 dl torrt, vitt vin
salt
peppar
grönsakerna
1 squash
1 morot
1 schalottenlök
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 finhackad chilifrukt
50 gram grovhackade valnötter
salt
peppar
några kvistar finhackad bladpersilja
några kvistar finhackad koriander
1 msk citronolivolja
Så här gör man:
1. Lägg torskfilén i en ugnsform. Häll över vinet. Lägg smörklickarna på fisken.
2. Peppra och strö över persiljan. Lägg citronklyftorna på fisken och täck formen med aluminiumfolie.
3. Baka i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Salta när du tagit ut fisken.
4. Skär grönsakerna i strimlor. Finhacka vitlöken. Fräs alltihop i olivolja i några minuter. Tillsätt örter, valnötter, salt och peppar.
5. Lägg upp torsk och grönsaker på tallrikar. Ringla över citronolivolja. Hugg in!
Be the first to comment.