Torskrygg med kapris och rostad brysselkål
Efter alla dessa efterrätter som figurerat på denna blogg på sistone, tänkte Najni att det kanske kunde vara dags för ett riktigt mumsigt middagsrecept, och varför då inte en torskrygg i läckert sällskap av exempelvis kapris, citron och rostad brysselkål med hasselnötter, så säg…?
Faktum är att denna rätt nog är den godaste fiskrätt jag haft nöjet att sätta tänderna i på länge, så tveka inte, alla fiskfantaster out there: laga Najnis torskrygg i mumsigt sällskap i helgen! 🙂 Det är liksom något med den där speciella kombinationen av sältan från kaprisen, syrligheten från citronen, knaprigheten från hasselnötterna, den lilla hinten av beska från brysselkålen … ja ni fattar. Visst börjar det väl vattnas i munnen nu, foodies? Allra bäst blir det om man använder färsk torskrygg, men givetvis går det också bra med fryst. Eller vanlig torskfilé, om ni vill komma lite billigare undan. Och bli inte förtvivlade om en del av paneringen ramlar av när ni steker torskryggen – den blir nämligen en perfekt redning till skysåsen som ska lagas i samma panna när torsken är klar.
Åh – här sitter man minsann och blir alldeles hungrig vid blotta tanken på torskryggen i sitt mumsiga sällskap – trots att en matig omelett just slank ner till middag. Här i Najnis kök sköljdes fiskläckerheten ner med enbart vatten, men jag kan allt tänka mig att ett glas svalt Chardonnay skulle passa alldeles förträffligt till anrättningen.
Enjoy, foodies!


- 3 portionsbitar torskrygg
- 1 dl mandelmjöl
- 0,25 tsk salt
- 3 msk olivolja
- 1 rejäl smörklick
- 2 dl vatten
- 0,5 msk kycklingfond
- 2 msk citronsaft
- 3 msk kapris, sköljda
- 2 msk persilja, finhackad
- 250 g brysselkål
- 0,5 dl hasselnötter
- 2 msk olivolja
- 1 msk japansk soja
- 1 tsk honung
- chiliflakes
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär bort lite av den nedersta delen på brysselkålen.
- Dela kålen på mitten och lägg dem i en smord ugnsform.
- Grovhacka hasselnötterna och strö dem över brysselkålen.
- Blanda olivolja, soja och honung, och ringla blandningen över kålen och nötterna.
- Strö valfri mängd chiliflakes över hela härligheten, och ugnsbaka i ca 25 minuter.
- Håll koll så det inte bränns - lägg i så fall aluminiumfolie över formen mot slutet.
- Blanda mandelmjöl och salt på en stor tallrik.
- Skölj fisken och torka bitarna med hushållspapper.
- Vänd fiskbitarna i mandelmjölet, så att de täcks ordentligt.
- Värm olivoljan och halva smörklicken i en stekpanna på medelvärme.
- Stek torskbitarna i 2-3 minuter på varje sida, och lägg dem sedan på en tallrik och täck med aluminiumfolie.
- Häll vatten, citronsaft, kycklingfond och kapris i samma stekpanna som torsken stektes i, och rör runt ordentligt, så att eventuella rester av mandelpaneringen blandas med vätskan.
- Sjud tills såsen reducerats till ca hälften. Stäng sedan av värmen och låt den sista hälften av smörklicken smälta i såsen.
- Smaka ev av med mer kycklingfond eller salt.
- Lägg torskbitarna på tallrikar, häll över den ljuvliga såsen och strössla över persilja.
- Servera med den rostade brysselkålen, och kanske ett glas välkylt, vitt vin?
Rakel
16 november, 2016
Varför kycklingfond till fisk? Tål inte produkter från landlevande djur så varför inte använda fiskfond till fisk. All korsning mellan vatenlevande och landlevande djur är inte bra.
Najni
16 november, 2016
Jag gillar smakbrytningen. Gör man inte det går det självfallet att ta vilken annan fond man vill 😊Smaken e som baken!