Najnis kök

Ugnsbakade jordärtskockor med kyckling och tzatziki

Huvudrätt, Tillbehör | 9 juli, 2014 | By

jordärtskocka

Efter alla bakorgier Najni ägnat sig åt på senaste tiden, har det nu återigen blivit dags för ett hederligt gammalt middagsrecept. Vad passar väl bättre i sommarvärmen än kyckling och en svalkande tzatziki? Men faktum är att huvudrollen i Najnis middag den här gången spelas av ingen mindre än den försummade knölen jordärtskockan. Ni kanske tillagar jordärtskockor mest hela tiden, foodies, men här i Najnis kök är jordärtskockan av okänd anledning en sällsynt gäst, något Najni bestämt sig för att ändra på. Vän av ordning kanske nu tänker att jordärtskockan innehåller lite väl mycket kolhydrater för foodies som äter Lchfkost. Må så vara, men för den som inte äter den strikta varianten av Lchf, tycker Najni det är helt okej att sätta tänderna i en läcker liten jordärtskocka någon gång ibland. Jämfört med exempelvis potatis innehåller jordärtskockan ändå måttligt med kolhydrater. Dagens recept kom som ofta är fallet till genom att jag plötsligt kom att tänka på en viss ingrediens – i det här fallet jordärtskocka. Vad kan man göra för smaskigt med jordärtskockor? tänkte Najni. Kanske skulle det bli gott att ugnsbaka de små rackarna? Och vad skulle man kunna ha till? Resultatet av Najnis funderingar blev sedan till dagens inlägg. Smaklig spis, foodies!

 

INGREDIENSER     4 personer

800 g jordärtskockor

700 g kycklingfilé

färsk timjan

olivolja

flingsalt

1 stor citronklyfta

 

tzatziki

500 g rysk youghurt

4 pressade vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 skvätt citronsaft

2 dl riven gurka

salt

peppar

 

Så här skrider man till verket:

1. Skala jordärtskockorna och dela dem i halvor.

2. Lägg dem i en ugnsform och ringla över olivolja. Strössla över färsk timjan och flingsalt. Rör runt så att olja och kryddor fördelas jämnt.

3. Baka jordärtskockorna i ugnen på 225 grader i ca 30 – 40 minuter.

4. Lägg den rivna gurkan i en sil och strö över salt. Pressa ut så mycket vätska som möjligt, och blanda sedan med resten av ingredienserna till tzatzikin. Låt den gosa till sig i kylen medan du fixar resten.

5. Dela kycklingfiléerna i 2 delar på längden. Stek i smör och olivolja så de får färg på alla sidor. Salta och peppra.

6. Lägg över kycklingfiléerna i en ugnsform och låt dem bli färdiga i ugnen tillsammans med jordärtskockorna, under den sista kvarten av tillagningstiden för jordärtskockorna.

7. Servera med tzatzikin och exempelvis lite körsbärstomater eller någon annan piffig grönsak 🙂

 

Design P

 

Comments

 1. Leave a Reply

  Oopsy
  9 juli, 2014

  Oj, klarar skockorna 30-40 minuter i 225 grader PLUS 20 minuter till med kycklingen? Långt ned?

  • Leave a Reply

   nwictorin
   9 juli, 2014

   Nej, jag menar att kycklingen får vara med i ugnen under jordärtskockornas tillagningstid. Typ den sista kvarten av de 30 -40 minuterna 🙂

 2. Leave a Reply

  nwictorin
  9 juli, 2014

  Jag har ändrat i receptet nu, så att det framgår tydligare. Tack för din kommentar!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>