Najnis kök

Västerbottenpaj med saffran

Huvudrätt | 4 maj, 2014 | By

bild (94)

Här i Malmö finns en vacker liten teater vid namn Victoriateatern. Denna institution ligger mången malmöbo varmt om hjärtat. För Victoriateatern är inte vilken teater som helst, förstår ni. Inte nog med att man där kan njuta av uppträdanden av musiker av världsklass – Najni hade exempelvis turen att få se Monika Zetterlund där på den tiden det begav sig. Dessutom får man ta med sig sin egen mat och dryck och förtära denna före och under föreställningen. Picknickteater kallas spektaklet. Och det är här Najnis västerbottenpaj med saffran kommer in! Igår uppträdde nämligen jazzmusikerna Jan Lundgren och Jacques Werup på nämnda lokal, och Najni med sällskap hade nöjet att befinna sig i publiken. Vad passar väl bättre att ta med sig till picknickteatern än en läcker liten västerbottenpaj med saffran? tänkte Najni, och komponerade det som nu blir dagens blogginlägg. Till härligheten serverades italiensk lufttorkad skinka, en flaska direktimporterat vin från förra helgens köpenhamnska vinbarsbesök (vinbarerna i Köpenhamn förtjänar för övrigt ett eget inlägg, och det kanske kommer framöver, ty Najni är ju inte bara foodie utan även vinälskare) samt finurliga skrönor och ljuva toner från herrarna Werup och Lundgren med gäster. En stor del av nöjet med picknickteater är dessutom att spana in vad bordsgrannarna äter och dricker. Allt från räkmackor, ostbrickor och hela trerätters middagar sågs på borden igår kväll. Västerbottenost och saffran är för övrigt ännu en sån där kombination av två ingredienser som framhäver och kompletterar varandra på ett utomordentligt vis, som jordnötter och choklad, valnötter och mögelost och så vidare. För att inte tala om färgen – pajen blir som en strålande sol!

 

INGREDIENSER    4 personer

 

pajdeg

3, 5 dl mandelmjöl

0,5 dl skalade sesamfrön

40 g smör

1 msk fiberhusk

0,5 tsk salt

1 ägg

 

fyllning

3 ägg

2 dl grädde

1 dl mjölk

1 påse saffran

1 krm cayennepeppar

0,5 tsk salt

5 dl riven västerbottenost

 

garnering

skivade rädisor

skivad salladslök

paprikapulver

 

tillbehör

lufttorkad skinka

sallad

 

Gör så här :

1. Kör mandelmjöl och sesamfrön i matberedaren till du har ett finfördelat mjöl.

2. Tillsätt övriga ingredienser och kör tills det blir en deg.

3. Platta ut degen i en form med löstagbar botten, och ställ sedan formen i kylskåpet i minst en halvtimme. Nagga bottnen med en gaffel.

4. Förgrädda pajskalet i 175 graders ugnsvärme i 8-10 minuter.

5. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll den i det förgräddade pajskalet.

6. Grädda ljuvligheten i 175 graders ugnsvärme i 40-45 minuter, tills fyllningen stelnat. Lägg eventuellt över aluminiumfolie mot slutet, om degen börjar få för mycket färg.

7. Låt pajen svalna något, och garnera med rädisor, salladslök och paprikapulver.

8. Servera med några skivor lufttorkad skinka och sallad.

 

Design P

 

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>