Vinbakad torsk med två sorters kål
God fredagsmorgon på er, alla foodies där ute. Lagom till helgen vill jag fresta med en riktigt god fiskrätt, där jag kombinerat några av mina favoritingredienser: torsk, vin, blomkål, brysselkål och gröna ärtor. Tillsätt en blandning av färska örter, och festmåltiden är ett faktum 🙂 Visst kan man använda fryst torsk här, men nog blir det ett snäpp mumsigare med färsk, om ni frågar Najni… För övrigt anser Najni att brynt brysselkål, med sin liksom lite karamellaktiga smak, är mycket godare än den gamla vanliga kokta, men det är förstås en smaksak. Utöver dessa små råd återstår nu endast ett: ta ett glas vitt vin till middagen, vetja, och era smaklökar kommer att jubla av förtjusning. Eat, drink and enjoy, foodies!
INGREDIENSER 4 personer
fisken
700 g torskfilé
1,5 dl torrt, vitt vin
några rejäla smörklickar
salt
peppar
blomkåls- och ärtmoset
1 stort blomkålshuvud, delat i buketter
1 dl gröna ärtor
1 rejäl smörklick
2 dl grädde
grönsaksbuljongpulver efter smak
peppar
salt
några finhackade dillkvistar
1 bunt finhackad gräslök
finrivet skal av 1 ekologisk citron
2 tsk citronsaft
brynt brysselkål
12 brysselkål, delade i halvor
smör och rapsolja att steka i
1 tsk äppelcidervinäger
salt
Och så här går det till:
1. Salta och peppra torskfiléerna. Dela dem sedan i lagom stora portionsbitar, lägg en smörklick på varje bit och forma sedan filébitarna till små paket, genom att vika in kanterna mot mitten. Ungefär som om ni skulle börja göra en rulle av filébiten. Lägg torskpaketen tätt intill varandra i en ugnsform, med de invikta kanterna nedåt, och klicka över några extra smörklickar. Häll vinet runt fisken och baka i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter, eller tills fisken precis är genomstekt.
2. Gör blomkåls- och ärtmoset under tiden: Lägg grädde, smör, blomkål och buljongpulver i en stor kastrull. Låt det koka upp och koka utan lock på hög värme några minuter, under omrörning. Sänk sedan värmen och låt det småputtra i 15-20 minuter, tills blomkålen är helt mjuk. Rör om då och då. Koka under tiden ärtorna enligt anvisningar på förpackningen. Tillsätt ärtor, dill, gräslök, citronsaft, citronskal, peppar och eventuellt lite salt till blomkålsmoset, och kör med stavmixer tills det blir ett mos.
3. Bryn brysselkålhalvorna på medelvärme i smör och rapsolja i ca 10 minuter, eller tills de fått en lagom läcker färg. Tillsätt salt och äppelcidervinäger mot slutet.
4. Lägg upp fisk, mos och brysselkål på tallrikar. Peta kanske också dit en dillkvist och en citronskiva som dekoration, och din middag blir inte bara läcker utan snygg också 😉
Be the first to comment.