Zoodles med spenat- och avokadopesto
Hej foodies! För er som inte nöjer er med bara sill till midsommar kommer här ett recept på en riktigt smaskig och toknyttig pesto med spenat och avokado. Här i Najnis kök serverades peston till zoodles, eftersom Najni äntligen gjort slag i saken och skaffat sig en så kallad spiralizer. Kärt barn har ju som bekant många namn, och två andra namn för spiralizer är grönsakssvarv eller spaghettislicer. Det är helt enkelt ett fiffigt litet redskap som kan användas för att göra spaghetti av grönsaker! Hjulet och datorn i all ära, men om man frågar Najni så är nog ändå spiralizern den bästa uppfinningen som gjorts. Perfekt för oss som inte mår så festligt av vanlig mjölspaghetti. Visst – grönsaksspaghetti kanske inte smakar precis som vanlig pasta, men det är fjantigt gott ändå, och ser roligt ut. Hittills har Najni bara spiraliserat zucchini, som i spaghettivariant kallas zoodles, men här ska spiraliseras morötter, gurka och gud vet vad framöver. Själv köpte jag min spiralizer på Cervera för 299 kronor, men prylen finns i alla möjliga versioner och prisklasser. Vad gäller peston, så är den ett utmärkt alternativ för den som inte tål mjölkprodukter, eftersom den inte innehåller någon ost. Denna rätt passar alltså utmärkt både för den som äter lchf och för den som äter paleokost. Och såklart även för alla andra! Najni serverade anrättningen som förrätt till en trerätters lunch för tre personer. Vill man ha den som huvudrätt bör man nog dubbla receptet. Det är förresten inte så noga med mängderna av ingredienserna i peston. De måttangivelser som anges är så jag gjorde, men det går lika bra att ta dubbelt så mycket mandel, mer olivolja, mer eller mindre limesaft, spenat och så vidare. Peston passar dessutom utmärkt till det mesta, förutom zoodles: till vanlig spaghetti för dem som tål sånt, som tillbehör till en grillad köttbit, lax med mera. Varför inte som salladsdressing, utspädd med lite mer olivolja? Själv åt Najni lite överbliven pesto till kvällsmat igår, till pocherat ägg – också det en höjdare. Inspiration till dagens recept hittade jag här.
INGREDIENSER som förrätt till 3 personer
spenat- och avokadopesto
100 g färsk babyspenat
1 rejäl näve färska basilikablad
0,5 dl mandel, skållad och skalad
1 avokado, väl mogen
2 vitlöksklyftor
saft från 0,5 lime
2-3 msk olivolja, gärna med citronsmak
chiliflakes
havssalt
svartpeppar
zoodles
3 små zucchinis, skalade
1 tsk salt
tillbehör
18 räkor, skalade
1 bunt grön sparris
Gör så här:
1. Kör den skalade zucchinin genom en spiralizer. Lägg zucchinispaghettin i ett durkslag och strö över 1 tsk salt. Rör runt med fingrarna och låt rinna av i ca en halvtimme. Pressa då och då med hushållspapper på zucchinin. Häll sedan ut zucchinin på en kökshandduk och torka av så mycket vätska som möjligt.
2. Kör alla ingredienser till peston i matberedare eller mixer.
3. Ta bort de nedre delarna på sparrisen och dela sedan sparrisen i tre delar. Koka i 1 minut i lättsaltat vatten.
4. Stek zucchinispaghettin i olivolja på medelvärme i 3-4 minuter.
5. Klicka ner peston i zucchinin och rör runt så det blandas ordentligt. Fördela i skålar tillsammans med sparris och räkor. Ett glas vitt vin till detta och dina smaklökar kommer att älska dig för evigt 🙂
Alexandra Bengtsson
18 juni, 2015
Fina färger!! 😊
nwictorin
18 juni, 2015
Ja visst är det!😃
liselotte wictorin
24 juni, 2015
Oj, va gott!
nwictorin
24 juni, 2015
Ja det är inte dumt alls!