Najnis kök

Zucchinimuffins

Bakverk, Frukost | 1 juli, 2014 | By

bild (3)

Finns det något bättre än när doften av nybakat bröd sprider sig i hela lägenheten …? Dessa små godingar slängdes ihop i Najnis kök igår, då det låg en halv zucchini och skräpade i kylskåpet sedan en tid tillbaka, som jag inte visste vad jag skulle göra av. Och sannerligen – det var kärlek vid första tuggan! Vad gäller formen på brödet spelar det inte så stor roll vad man gör. Bullar, muffins eller baguetter går lika bra. Själv gjorde jag mina till muffins, då bakplåtspappret jag tänkt använda visade sig vara slut, och jag plötsligt fick syn på min muffinsform. Använder ni en sådan så smörj och ”bröa” den noga, eller ställ pappersmuffinsformar inuti, då de små rackarna annars lätt fastnar. Allra godast blir muffinsen om man rostar dem och sedan brer på lite smör som långsamt får smälta. Ååååååh…. jag längtar redan till morgondagens frukost då jag återigen ska få sätta tänderna i en nyrostad zucchinimuffin!

 

INGREDIENSER     6 muffins

 

4 ägg

1,5 dl finriven zucchini

1,5 dl mandelmjöl

1,5 msk fiberhusk

1,5 msk kokosnötmjöl

0,5 dl sesamfrön

3 msk solrosfrön

0,5 tsk salt

1,5 tsk bakpulver

1 dl riven parmesan eller annan smakrik ost

sesamfrön, vallmofrön eller flingsalt till strössel

1 vispat ägg att pensla med

 

Gör så här:

1. Blanda ihop de torra ingredienserna och osten.

2. Vispa äggen fluffiga i några minuter. Vänd ner zucchinin.

4. Vänd ner ost- och mjölblandningen i äggsmeten, och rör runt så det blandas till en jämn smet. Låt smeten svälla i 10 minuter.

5. Klicka ut till bullar på en bakplåtspappersklädd plåt, eller klicka ut till 6 muffins i en smord och ”bröad” muffinsplåt. Använd exempelvis pofiber eller mandelmjöl som ”ströbröd”.

6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strössla över flingsalt, sesamfrön eller vallmofrön på varje muffin. Grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 15 minuter.

7. Kalas!

 

bild (4)

bild (5)

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>